Aizvadītas jau divas izpētes sezonas, kurās Vides risinājumu institūta (VRI) un SIA “Field and Forest” pētnieki izstrādā jaunas metodes žeņšeņa (Panax spp.) un Ķīnas zirdzenes (Angelica sinensis) audzēšanai un sadarbībā ar tējas pārstrādes uzņēmumu SIA “Bargi” attīsta jaunus pārtikas produktus.
Noslēgusies jau otrā sezona, kurā VRI un “Field and Forest” pētnieki dažādos apstākļos pēta žeņšeņa un Ķīnas zirdzenes augus. Pēc augu audzēšanas izpētes dažādos apstākļos pētnieki kopā ar SIA “Bargi” attīstīs jaunus pārtikas produktus. Ņemot vērā, ka žeņšeņs un Ķīnas zirdzene ir daudzgadīgi augi, pētnieki 2019. gada izpētes sezonā turpināja veikt pirms gada sēto un stādīto augu novērojumus. Pastiprinātu uzmanību pētnieki pievērsa tam, kā žeņšeņa attīstību ietekmē dažāda gaismas intensitāte, meteoroloģiskie apstākļi un augsnes īpatnības. Vērtējot dažādus noēnojumu veidus – gan dabisko (meža ekosistēmā), gan mākslīgo (mākslīgā ēnojuma nojumes). Lai atrastu piemērotāko audzēšanas tehnoloģiju abiem augiem, pētnieki izmēģina dažādus audzēšanas veidus, piemēram, ženšeņu audzējot gan uz lauka, gan meža ekosistēmā. Šobrīd norisinās abu augu sugu ziemošanas ietekmes izpēte. Pētnieki veic meteoroloģisko apstākļu novērojumus, lai pavasarī spētu noteikt to ietekmi uz augu pārziemošanu.
Tā kā abas augu sugas ir daudzgadīgas, augu kvalitātes novērtēšanai saknes varēs ievākt tikai pēdējā izmēģinājuma sezonā – 2021. gadā. Neskatoties uz to, pētnieki jau šobrīd sadarbojas ar SIA “Bargi”, kas veido un izmēģina dažādus jaunus tējas maisījumus, iekļaujot tajos žeņšeņu un Ķīnas zirdzeni, lai iegūtu tēju ar labām garšas īpašībām un vienlaicīgi arī labu kvalitāti.
Inovatīvas žeņšeņa un Ķīnas zirdzenes audzēšanas tehnoloģijas tiek izstrādātas ES Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Lauku attīstības programmas (LAP) 16.pasākuma Sadarbība 16.2. apakšpasākuma “Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei” atbalstītā projekta “Inovatīvu žeņšeņa un Ķīnas zirdzenes audzēšanas tehnoloģiju un pārtikas produktu izstrāde” (Nr. 17-00-A01620-000008) ietvaros.
Vairāk par projektu iespējams uzzināt šeit.